Juridisch

  • Evenwichtige afspraken

Het convenant en de rechtbankprocedure

In overleg maken jullie alle afspraken die in jullie specifieke situatie nodig zijn. Deze worden vastgelegd in het convenant. Ik werk daarbij o.m. samen met Vorstman Advocaten in Naarden. Zij dienen het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank Amsterdam, geven juridisch advies tijdens het scheidingstraject, en verzorgen de complete juridische afhandeling tot en met de inschrijving in de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie getrouwd zijn.

Hoe lang duurt de scheiding en wat zijn de stappen?

De scheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden, van kennismakingsgesprek tot en met de inschrijving bij de gemeente.

Hieronder een overzicht van de gespreksonderwerpen:

1 Kennismaking

Tijdens het eerste gesprek maken we kennis met elkaar. Ik vraag naar jullie verwachtingen, vertel wat de mogelijkheden zijn en wat de werkwijze is. 
Is er voldoende vertrouwen van beide kanten? Dan maken we een vervolgafspraak.

2 
Intakegesprek

We inventariseren alle zaken die voor jullie scheiding van belang zijn.
 Nu hebben we overzicht en kunnen we prioriteiten stellen. Met deze onderwerpen gaan we tijdens de komende gesprekken aan de slag.

3 Ouderschapsplan

We bespreken de zorgverdeling voor jullie kinderen, en allerlei andere praktische en emotionele zaken die er voor moeten zorgen dat jullie na de scheiding in harmonie met elkaar en jullie kinderen het leven weer oppakken.

4 Voortgangsgesprek I

We bespreken de mogelijkheden voor jullie woning en daarnaast komt kinder en/of partneralimentatie aan de orde. Ik heb dan de reguliere berekeningen gemaakt die we samen bespreken.

5 Voortgangsgesprek II

We overleggen over de verdeling van vermogen en pensioen, we praten verder over alimentatie en jullie financiële situatie na je scheiding. Daarnaast bespreken we het conceptconvenant, met daarin de juridische weergave van alle gemaakte afspraken.

6 Tekenen van de scheidingsdocumenten

Het Convenant ligt klaar voor jullie om te ondertekenen. Ik controleer nog de laatste officiële documenten en we bespreken nog een aantal laatste zaken.

7 Juridische afwikkeling

Wat volgt is de juridische afwikkeling van jullie scheiding (Rechtbankprocedure). Jullie scheidingsverzoek wordt door de advocaat bij de Rechtbank ingediend. Na 4 tot 5 weken volgt de beschikking en is de scheiding uitgesproken. Bij de gemeente wordt jullie scheiding ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand.