Selecteer een pagina

Kinderen

Kinderen en scheiden

Het grootste probleem voor kinderen is meestal niet de scheiding zelf maar de manier waarop ouders ermee omgaan. Dat heeft ook een goede kant. Als je in staat bent om als ouders goede afspraken te maken en constructief te communiceren, dan blijkt in de meeste gevallen dat kinderen goed door een scheiding heen komen.

Kinderen en ouderschapsplan

Veel praktische zaken worden gezamenlijk besproken zoals zorgverdeling, opvang, school en vakanties, maar ook verschillen in stijl van opvoeding of communicatie tussen vader en moeder. De kinderen staan centraal in deze gesprekken maar uiteindelijk gaat het ook om het welzijn van de ouders.  Wanneer het weer goed gaat met beide ouders, kunnen kinderen ook weer de draad oppakken. 

Kinderen betrekken bij het ouderschapsplan

Als jullie kinderen oud genoeg zijn worden ze ook betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Meestal vinden zij het prettig dat er rekening met hen gehouden wordt en dat het ouderschapsplan geen ‘verrassing achteraf’ is.

Kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie is een balans tussen behoefte en draagkracht. De behoefte wordt berekend aan de hand van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk en de leeftijd van de kinderen. Aan de hand van tabellen (Nibud, Tremanormen) wordt bepaald wat jullie kinderen doorgaans kosten (de behoefte). Op basis van deze gegevens wordt de hoogte van de kinderalimentatie vastgesteld. 

Na de scheiding kunnen veranderingen in inkomen of gezinssituatie van één van jullie leiden tot het wijzigen van de hoogte van de kinderalimentatie. Ook dan, na scheiding, kan ik jullie gezamenlijk begeleiden om tot nieuwe afspraken te komen.

Co-ouderschap

Steeds meer scheidende stellen kiezen voor co-ouderschap. Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer evenveel bij beide ouders. Voor co-ouderschap moet je goed met elkaar kunnen overleggen. Het is vooral belangrijk dat je kinderen zich goed voelen bij de regeling. De voor- en nadelen van een co-ouderschapregeling worden met jullie besproken, zodat jullie samen een goede afweging kunnen maken.